Hímzések PócsaRégen mindent – így szoknyát, inget, ágyneműt, falvédőt, díszpárnát, dísztörülközőt, szekrény-és stelázsicsíkot – hímeztek, de monogram is sok helyre került, a konyharuhára, kötényre, lepedőre és zsebkendőre is. A hímzések lapos és száröltéssel, a kötött és horgolt ruházaton és kanavászra is keresztszemmel készült. A hímzések lehettek egyszínű- illetve többszínűek (színesek) is. Legkedveltebb az egyszínű kék, piros, lila – de volt bőven színes is!

A hétköznapi alsószoknyák szélére cakkot hímeztek.

Stelázsira leggyakrabban kanavászra hímzett csík került. A szekrénybe fehér vászon alapon kivarrt színes vagy fehér csík. A dísztörülközők hímzése színes, még cirmos fonalú is volt! A motívumok: virág és zöld ág, de gyakran madárka is volt benne. Az ágyneműt (dunnavég és párnavég) egyszínű hímzés vagy csipke betét díszítette. A dísztörülközőt, falvédőt, díszpárnát gyakran felirat díszítette, de volt hímzett házi áldás is.

 

“Hol hit, ott szeretet,
Hol szeretet, ott béke
Hol béke, ott isten,
Hol isten, ott

Szükség nincsen!”

“Guten Morgen!”

“Egyiknek sikerül, a másiknak nem!”

“Sütök, főzök szívesen, csak az uram szeressen!”

“Mit dem schönsten Gruß
Vom Elternhaus,
Gehe ich ins freunde Haus,
Wo ich leben muß!”

“Alles auf Erden,
Hat seine Zeit,
Frühling und Sommer,
Freude und Leid.”

Felirat díszítette a díszpárnákat is.
Ezek cakkos, hímzett angol széllel készültek, egyik felük felirattal és virág motívummal díszített.

“Aludj édes, álmodjál.”

“Őrangyalkám vigyázz rám.”

Széles, madeira csipke, hímzett dísz és monogram került arra a lepedőre, melyre nem feküdtek, az esetleg kopott ágydeszkát takart, a gyermekágyas asszony ágynemű-kiegészítője volt.

Ezenkívül az Úrnapi oltár készítésénél is felhasználták, sőt még ma is használják. Ezzel van az asztal körülvéve, de csak a szép csipkéje látszik, a többit ugyanis eltakarja az oltárterítő.

Hímzések Pócsa  Hímzések Pócsa