Betlehemezés Pócsa
Betlehemezés Pócsa

Nálunk a karácsonyi betlehemes játékok a mai napig élő hagyomány. Ezt közel 50 évig Harcos Jánosné ( Mári néni ), a falu kántora tartotta életben, ő tanította be az iskolás gyerekeknek.

Az 1960-as és 80-as években még házról-házra járva betlehemeztek. József vitte a perselyt, ebbe dobta mindenki a kis pénzt, amit dolguk végeztével elosztottak a résztvevő gyerekek egymásközt.

Később, mivel sokan elköltöztek, kevés volt már a vállalkozó gyerek, kisebb létszámmal, a templomban adták elő a betlehemi történetet. 1998 volt a mi kis falunk nagy karácsonya. A kultúrteremben először az iskolások örvendeztették meg a közönséget egy magyar és egy német nyelvű betlehemes játékkal.

December 23-án pedig minden ház lakója ötletes kis meghívót talált a postaládájában. Még az este, az intézményközpont nagytermében a gyerekek, magas színvonalon, kísérő zenével és karácsonyi énekekkel adtak elő betlehemes játékot. A pócsai gyerekek és a lakosság minden évben így ünnepli meg közösen a kis Jézus születését. Másként, de még él ez a hagyomány!

Betlehemes műsor. Pócsa 2008.